Op zoek naar het verleden…

Boekentip

Boekentip vol geschiedenis en hartverscheurende herinneringen!

Je ziet op televisie ook programma’s waarbij mensen op zoek gaan naar familieleden die op welke manier dan ook, uit hun leven verdwenen of zoek zijn. Ik kan me zo voorstellen dat als je weet dat ze er zijn, je met jezelf worstelt. Je wilt toch weten wat er met hun gebeurd is, hoe ze leven en hoe het met ze gaat?

Dat is ook dat gebeurd in het verhaal “Leraar in oorlogstijd”. Ik weet het is weer een boek dat terug grijpt naar de Tweede Wereldoorlog, maar het blijven toch bijzondere verhalen. Dit persoonlijke verhaal van Mart Benders over haar vader, verzetsstrijder en leraar Johan Benders, is een aangrijpend verhaal. Een vader die net voor haar geboorte overleed.

Bij het lezen van het boek heb ik wel meerdere keren een traantje moeten laten. Het is mooi hoe alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen, maar tegelijkertijd ook heel verdrietig. Niets tastbaars in handen hebben, lijkt me uiteindelijk toch moeilijk. Gelukkig is er wel het verhaal, het stukje familiegeschiedenis voor haar.

Waar gaat het boek “leraar in oorlogstijd” over?

Johan Benders, charismatisch leraar Nederlands en geschiedenis aan het Amsterdams Lyceum, wordt op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij wordt niet alleen verdacht van hulp aan Joden, maar ook van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij bang is dat hij onder druk van de martelingen zal doorslaan, springt hij van de derde ring in de gevangenis naar beneden. Hij overleeft zijn val niet.

Mart Benders wordt enkele maanden na de dood van haar vader geboren. Lange tijd heeft zij geen weet van de rol die haar vader in de Tweede Wereldoorlog vervuld heeft. Over de oorlog werd niet gesproken. Als zij zelf leerling wordt aan het Amsterdams Lyceum, de school waaraan haar vader tot aan zijn dood les gaf, loopt ze rond in een wereld die haar vader beter kende dan zij.

Leraar in oorlogstijd is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto’s en verhalen van mensen die haar vader gekend hebben, en die hem als leraar gehad hebben, leert Mart haar vader kennen en weet zij hem een waardige plek te geven. Niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis.

Houdt een zakdoekje bij de hand, ik had het wel even nodig;)!

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie