Marktplaats: you love it or hate it.

Oke. Het moge duidelijk zijn: Mijn hobby is echt internetshoppen, via webshops, facebookgroepjes, Vinted en tegenwoordig wat minder via Marktplaats. Marktplaats verliest naar mijn mening veel shoppers aan de facebookgroepjes of Vinted omdat die groepjes en Vinted veel minder anoniem zijn. Je ziet in één oogopslag met wie je te maken hebt. Erg jammer, want Marktplaats is voor mij een eye-opener geweest en ik ben vanaf het begin wel echt fan geweest. Buiten dat ik vind dat artikelen gewoon ook echt een tweede leven verdienen vind ik het ook gewoon echt een sport om dat artikel wat ik graag wil hebben kan vinden voor een fractie van de prijs. Maar uiteraard is er ook het nodige mis gegaan de afgelopen jaren, daar lees je hieronder meer over.

Je kent het vast wel: sta je vol enthousiasme op de postbode of koerier te wachten die je envelop of pakketje komt brengen en dan valt het toch een partij tegen. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er ook echt serieus een hoop pareltjes weten te scoren. Soms zijn de pakketjes ook zo leuk ingepakt en het komt ook regelmatig voor dat er een leuk briefje bij zit. Ik hou ervan :). Zelf probeer ik ook altijd mijn pakketten netjes met plastic wikkelfolie te versturen, zeker als het om wat duurdere stukken gaat zorg ik ervoor dat er ik het of in een bubbeltjesenvelop verstuur of zo inpak in een verzenddoos dat het niet kan beschadigen.

Mijn hele caravan is werkelijk waar voor een prikkie ingericht via Marktplaats en de plaatselijke regio facebookgroepjes. Beviel het niet: zette ik het gewoon weer te koop. Tip: een mooie foto is het halve werk. Soms kreeg ik er zelfs nog meer voor terug dan wat ik ervoor betaald heb: tja.. het is een gave, je moet het ook kunnen “zien”. Maar ik heb dan ook niet veel meer te doen gedurende de dag. Ik zeg altijd gekscherend: internet is nou eenmaal ook mijn werk. Behalve artikelen schrijven doe ik ook veel inspiratie op. Vooral via Instagram doe ik veel leuke ideetjes op. Het heet niet voor niks influencer (lees… je gek maken). En dan loop je nou eenmaal wel eens tegen leuke hebbedingetjes aan.

Waar iedereen vroeger alles maar weg gaf voor nop  is er nu ruimte voor “eigen” winkeltjes in de vorm van een marktplaatsaccount. Kreeg je voorheen een bos bloemen of een doos chocolade als je je buurvrouw of vriendin een vuilniszak vol merkkleding gaf. Tegenwoordig verdien je soms wel 25 to 50% procent terug door de boel gewoon door te verkopen. Geweldig toch? Je kunt je eigen spulletjes verkopen en er zelf ook weer nieuw kopen natuurlijk. Ik ben drie keer flink in de zeik genomen via marktplaats. Kan er nog boos om worden. Dat bleken achteraf ook echte oplichters te zijn. Na aangifte bij zowel Marktplaats als de politie is er eigenlijk weinig gebeurd want Marktplaats kan niets doen behalve het account blokkeren. Maar goed… een nieuw account is voor een oplichter natuurlijk snel weer aangemaakt. En natuurlijk moet je zelf ook altijd in je achterhoofd houden: soms zijn dingen nou eenmaal te mooi om waar te zijn. Vaak is het dan ook zo! Tegenwoordig kun je verkopers ook scannen door naar de sterren te kijken. Iedereen die wat gekocht of verkocht heeft bij elkaar kan elkaar een ster geven. Belangrijk dus om te kijken hoe iemand scoort op marktplaats en lees ook de reviews van de verkoper. Dat zegt vaak al veel over diegene.  Ik heb zelf de maximale 5 sterren, dat probeer ik ook echt te behouden. Dan verkoop je toch makkelijk je spullen.

Toch heb ik zoveel leuke tweedehands dingen gescoord via Marktplaats en vind ik het nog steeds een geweldig medium. Alleen al om het feit dat spulletjes gewoon goed gebruikt worden en misschien zelfs nog wel een derde of vierde keer. Vintage en brocante noemen ze dat tegenwoordig 🙂
Het probleem is alleen dat verkopers en kopers niet altijd hetzelfde verstaan onder “zo goed als nieuw”. Dat levert soms lastige problemen op. Ik heb wel eens spullen binnen gekregen die bij mij in de prullenbak verdwijnen en die de verkopers rustig voor “zo goed als nieuw” verkochten. Tja… irritaties dus af en toe. Zeker als het om kinderkleding gaat wil ik gewoon eerlijk weten of er vlekken in zitten.
Vaker kwam het gelukkig voor dat mijn zoon of dochter rondhuppelde in spulletjes die echt nog mooi waren. Beetje de kleding opfrissen en het ruikt weer als nieuw.

Al schaam ik me soms voor de postbode.
Ook probeer ik de pakjes natuurlijk zo binnen te krijgen dat mijn man er wat minder van mee krijgt, maar op de een of andere manier verdenk ik hem ervan dat hij met de postbode heeft afgesproken dat alles binnenkomt als hij thuis is. Maar gelukkig snapt hij “mijn hobby”.

Kopen en verkopen: we kunnen het allemaal.

Headerpic: Shutterstock

angelique_vlieg

angelique_vlieg

Owner/Founder Shopaholiek/ShopaholiekMama at Shopaholiek Kids Fashion & Lifestyle online magazine
45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.
angelique_vlieg

Latest posts by angelique_vlieg (see all)

About angelique_vlieg

45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.

View all posts by angelique_vlieg →

Geef een antwoord