Waarom is bewegen zo belangrijk?

Bewegen? Schiet je ook gelijk in de stress? Zit je net lekker te netflixen, je favoriete serie te bingwachtchen? En dan attendeert iemand je op mijn bericht?  Dat je denkt: laat me lekker? Lekker blijven liggen hoor. Maar misschien kun je later op de dag, als je bijvoorbeeld in bad ligt te relaxen van al die heftige scenes uit je serie, toch even lezen waarom bewegen toch echt wel goed voor je is. En misschien zit er wel een leuke tip tussen waardoor je toch een beetje gestimuleerd bent om toch wat meer naar buiten te gaan en lekker te bewegen.

Tot een tijdje terug was ik jou… Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat ik een beetje lui ben geworden tijdens die corona periode al gebied de eerlijkheid mij wel te zeggen dat ik nooit echt een sporter ben geweest. Ik vind het bijvoorbeeld wel leuk om buiten te skaten met mijn dochters of een stukje te wandelen, maar een fanatiek sporter ga ik nooit worden. Ik word eerlijk gezegd al moe van al die mensen die bootcamps volgen en dan allerlei buitenspeelgoed gebruiken en ondertussen staat er dan zo’n goedgebouwde trainer lekker naar je te bleren van: nog 10, 9, 8…. etc.

Het is mij wel duidelijk geworden dat je van dat bankhangen niet echt fitter gaat worden. Eerder nog luier…  Ken je die reclame op tv over dat algoritme. Vraag jij je ook wel eens af waarom er op je telefoon steeds dingen tevoorschijn komen waar jij interesse in hebt? Ik wel.. ik vond dat zo toevallig altijd. Dat heet dus het algoritme en is eigenlijk alleen maar bedoeld om jou langer op je telefoon te laten. En dat doe ik dan ook he?! Zoek ik een bepaald jurkje, zie ik toevallig ineens overal van die pop ups voorbij komen met nog meer leuke jurkjes. En ja… dan gaat er een belletje in mijn hoofd af. Ik wil al die jurkjes zien. In mijn virtuele mandje stoppen en ze vervolgens – meestal dan – toch niet te kopen. En ik val altijd van het één in het ander. Maar goed. Dat is dus niet mijn eigen schuld. Het is de schuld van dat algoritme. Irritant. Eigenlijk ook gewoon echt niet leuk. Dan kun je nog beter naar buiten gaan en wat “gezonds” gaan doen. Bewegen. Een half uurtje per dag is al genoeg. Ik heb een hond, dus die heeft geluk, want zijn wandelingen zijn de laatste tijd een stuk langer dan voorheen. Ik ga sowieso voor de 10.000 stappen!

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Minder stress

Heb jij last van stress? Als je beweegt dan focus je je op je ademhaling en wat je op dat moment doet. Dat geeft rust in je hoofd en je maakt endorfines aan. Ook wel het gelukshormoon genoemd. En die zijn weer goed tegen de stress en zo voel jij je weer fijner.

Je krijgt meer energie

Ken je dat? Kom je moe thuis na een lange werkdag en het liefst wil je dan de bank op. Sporten neeeee! Maar… zet je zelf er toe: je zult zien dat je er energie van krijgt. Weer dat verhaal over meer zuurstof waardoor je energie krijgt! Dus hoppa: go go go

Je slaapt beter

Kom jij moeilijk in slaap? Ga dan echt wat meer bewegen.  Je valt daardoor sneller in slaap en je slaapt beter. Overdag heb je dan meer energie. Te intensief sporten is nou ook weer niet nodig want dan ben je weer te energiek om in slaap te vallen.

Je valt af

Bewegen is gezond en het helpt je om op gewicht te blijven of om wat kilootjes kwijt te raken. Zo verbrand je wat calorieën die je gedurende de dag binnen krijgt. Het bouwt ook je spiermassa op, zodat de boel ook wat steviger gaat worden.

Gezond hart

Ben je in aan het bewegen? Dat heeft een gunstig effect op je hart- en bloedvaten. Door regelmatig te bewegen krijg je een sterker hart waardoor het beter bloed pompt door je lichaam. Dat zorgt weer voor meer zuurstof naar je spieren en organen. Dus meer bewegen betekend meer zuurstof en dat houdt in dat je beter kunt presteren. Het voorkomt ook dat je aderen dichtslibben. Het houdt je bloeddruk laag en je hebt een kleinere kans op diabetes en een verhoogd cholesterol. Gewoon gezond dus.

Sterkere botten

Ouder worden heeft gebreken zoals broze botten. Wil je dat een beetje tegengaan? Sport dan regelmatig, bijvoorbeeld door goed stevig te wandelen, hardlopen of te fitnessen. Dit alles draagt bij aan een gezonde botmassa. Zwemmen is minder geschikt, dat belast de botten niet.

Dus kom van de bank af en ga een half uurtje naar buiten: neem je hond mee en ga er lekker op uit!

Headerpic: Shutterstock

angelique_vlieg

angelique_vlieg

Owner/Founder Shopaholiek/ShopaholiekMama at Shopaholiek Kids Fashion & Lifestyle online magazine
45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.
angelique_vlieg

Latest posts by angelique_vlieg (see all)

About angelique_vlieg

45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.

View all posts by angelique_vlieg →

Geef een antwoord