Opruimtips voor meer rust in je hoofd en huis

Het minst leuke van het huishouden is toch wel het opruimen? Echt niks aan! Zeker als je een groot gezin hebt is het, voor mij dan, onmogelijk om de boel een beetje opgeruimd en geordend te krijgen. Ben ik boven klaar, dan hebben ze beneden weer een zak chips leeg getrokken, waarvan ongeveer 10% van op de grond ligt. Hetzelfde verhaal met kruimels van koekjes, brood en al het andere wat kruimelt. Ik word er af en toe niet goed van. In de badkamer vind schijnbaar iedereen het erg lastig om zijn eigen kleding en handdoek op te ruimen of om überhaupt het bad leeg te laten lopen. Nee joh… de kabouters doen dat vast allemaal. NOT. Ik….. ik ben de sjaak.  Tijd dus om thuis de boel eens een beetje te organiseren en na het bekijken van het NETFLIX programma Tidying up met Maria Konda heb ik het licht gezien.  De la in de keuken was de druppel die de emmer deed overlopen.

Heb jij ook zo’n rommellade thuis? Je kent het vast wel. Vol klein geld, bonnetjes, muntjes, elastiekjes,  bedrukte pennen van allerlei bedrijven waar je wel eens bent geweest, stiften en andere kleine rommel die je even snel kwijt moet, maar niet weg wilt gooien. Binnen no time is die lade zo vol dat hij nog amper dichter gaat. Herkenbaar toch?  Volgens mij heeft echt iedereen in de keuken zo’n la. Ik heb ook zo’n la die vol staat met plastic rommel zoals waterflesje met logo, handig voor het sporten, Heel veel bakjes van de chinees, want die zijn handig als ik wat eten wil bewaren of invriezen. Koffiemugs, voor de koffie to go en heel veel andere plastic bakjes die ik voor van alles kan gebruiken. Tijd om te ruimen!

‘Tidying up with Marie Kondo’: een programma waarin de opruimgoeroe mensen helpt orde in hun huis (en leven) te brengen. 

De vraag die je jezelf altijd moet stellen bij iedereen dingetje in je huis is: word ik hier blijf van? Dat moet je dus schijnbaar zelf voelen want zo kun je bepalen of iets van waarde is voor jou. Hou jij echt van die plastic bakjes van de Chinees? Dan hoef je ze van Marie echt niet weg te gooien 😉

Opruimen is volgens Marie echt niet zo vervelend als je denkt. Je schijnt je er zelfs beter van te gaan voelen. Je hoofd wordt er leger van en je leert dus wat echt belangrijk is.

Een paar tips van Marie Kondo:

Streng zijn voor jezelf

Spaar of verzamel jij van alles? Denk je dat je die spullen later echt nog wel een keer gaat gebruiken? Of denk je dat je dat jurkje wel weer past als je een paar kilo afvalt?  Volgens Marie moet je leven in het moment. Als je er nu niet blij van bent dan kun je er misschien een foto van maken om dat gevoel te bewaren, maar het het nu op dit moment niet bruikbaar is doe het dan weg.

Doe het stapsgewijs

Begin met kleding, dan schoenen en daarna bijvoorbeeld boeken. Werk niet per kamer, want een soort spullen ligt vaak in meerdere kamers en zo ben je langer bezig. En verander niet ondertussen van categorie, want dan raak je de kluts kwijt.  Begin klein, je hoeft echt niet gelijk het hele huis op orde te krijgen in 1 dag.

Maak je kast leeg

Al je spullen moeten eerst uit de kast, en je moet ze stuk voor stuk kritisch bekijken. Dan maak je bewustere keuzes dan wanneer je een paar spullen uitzoekt. De hele kast dus 🙂  Niet te hopen dat je een inloopkast van een paar meter hebt want dan ben je toch wel even zoet 🙂

Creëer overzicht

Marie heeft een paar heel handige tips, die echte klassiekers zijn geworden. Haar manier voor het inruimen van je sokken- en lingeriela is beroemd geworden: ze maakt er rolletjes van, en zet ze rechtop tegen elkaar. Zo trek je geen lades open en gooi je ook niet alles door elkaar.  – Weer de lades….die moeten ze verbieden :)-

Online administratie

Bewaar jij ook járen aan administratie? Dat is echt niet nodig. Meestal is een jaar of 5 voldoendevoor papieren. Weet je het niet zeker? Maak dan een foto voor je het weggooit en bewaar de bestanden in mapjes op je computer.

Succes met opruimen!

angelique_vlieg

angelique_vlieg

Owner/Founder Shopaholiek/ShopaholiekMama at Shopaholiek Kids Fashion & Lifestyle online magazine
45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.
angelique_vlieg

Latest posts by angelique_vlieg (see all)

About angelique_vlieg

45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.

View all posts by angelique_vlieg →

Geef een antwoord