Dirty Chai!

Event met een spannende blend

Toen de uitnodiging voor dit event op de mail verscheen, moest ik even slikken. Waar werden we nu voor uitgenodigd? De titel was zo uitdagend dat ik dat natuurlijk direct wilde weten en niets bleek minder waar: we werden uitgenodigd voor een thee-event. De nieuwste blend Dirty Chai van Celestial werd aan ons gepresenteerd en wij waren letterlijk de proefkonijnen.

De nieuwste blend van Celestial is een combinatie van Assam thee en Bold Espresso. De eerste gedachte kan ik bijna bij jullie lezen met een vies trekkend gezicht erbij, maar deze combinatie was heel verrassend. De toevoeging van een aantal kruiden zoals kaneel, gember, zwarte peper, kardemom, steranijs, kruidnagel en nootmuskaat, geven deze thee een heel bijzondere smaak.

CS_TeaLogo_White_Bk

Deze vernieuwende thee revolutie noemt men Coftea en is dus het mengen van koffie en thee. In londen is deze trend al hot en nu komt de trend ook naar Nederland overwaaien. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden. De geur die op je afkomt is er 1 van duizend in 1 nacht;). De kruidenmelange doet in eerste instantie de blend van koffie met thee vervagen. Maar tijdens het drinken wordt de smaaksensatie gerechtvaardigd;). De subtiele, minimale koffiesmaak is even wennen, maar uiteindelijk een verrijking van deze thee. Koffie en thee zijn yin en yang. Sommige drinken dagelijks een paar koppen thee, anderen kunnen niet zonder een kop koffie. Deze blend van koffie en thee kent daarnaast heerlijke ondertonen van kardemom, kaneel en zwarte peper. Het zou zomaar een klein stapje in de goede richting kunnen zijn voor de niet koffie- of thee-drinkers onder ons;).

Drink Dirty Chai ‘au naturel’, met een scheut (plantaardige) melk of met toevoeging van honing, suiker of een andere zoetstof. Ook gekoeld met een schijfje citroen is deze Chai een lekker alternatief voor ice tea.

Theesommelier Mariëlla Erkens: ‘Door de intensiteit van de kruidige smaken is Dirty Chai ook zeer geschikt om mee te koken’. Vandaar dat we het leuk vinden om twee van haar recepten toe te voegen.

Curry

Indiase pompoen-tomatencurry met Dirty Chai

Een vegetarisch gerecht voor 4 tot 6 personen:

1 oranje pompoen 2 middelgrote uien 1 teen knoflook
ca 5 cm gember, 5 kleine trostomaten, 1 blik kokosmelk (400 ml), 1 eetl. Garam Masala, 1 theel. Fenegriek, 1 eetl. Kurkuma, 1/2 theel. chilipoeder, sap van 1limoen, 2 eetl. grof gehakte koriander, 1 eetl fijngehakte munt, 6 zakjes Dirty Chai

Was en droog de pompoen, hak in stukken en verwijder de pitten en zaadlijsten. Hak vervolgens in kleinere stukjes van ca 3 x 3 cm en bestrooi met zout en peper. Je kunt deze pompoen met schil en al eten. Wil je dat niet, schil de pompoen dan voordat je hem hakt. Was de tomaten, verwijder de steelaanzet, hak in stukken. Snipper de uien, schil en rasp de gember en hak de knoflook fijn. Meng dit met de garam masala, de gember, de fenegriek, de chilipoeder en de kurkuma. Verhit 5 eetl. ghee (of plantaardige olie als je geen ghee hebt) en fruit hierin het uien- kruidenmengsel op half vuur glazig en geurig.
Voeg de pompoenstukjes toe en bak even mee. Voeg de kokosmelk toe en de tomaten. Laat ca 20 minuten afgedekt zachtjes garen.
Voeg de theezakjes toe en roer ze voorzichtig door de saus totdat ze geheel bedekt zijn. Laat 10 minuten mee pruttelen. Roer af en toe voorzichtig door. Verwijder de theezakjes, roer het limoensap en de gehakte kruiden door de saus en dien op in een mooie schaal. Bestrooi met nog wat achtergehouden gehakte kruiden. Serveer met rijst.
Tip: heb je een restje over? Doe daar de volgende dag groentebouillon bij, verwarm, maar laat niet koken en pureer met de staafmixer. Slinger er wat kokosmelk of crème fraîche door, garneer met wat blaadjes koriander, serveer met geroosterd brood. Verrukkelijk!

Lassi

Indiase Mango lassi met Dirty Chai

Gerecht voor 2 personen:

1/2 sappige mango, 2 zakjes Celestial Seasonings Dirty Chai, 100 gram dikke Turkse yoghurt 10% 1/2 tl. limoensap, 1/2 tl. geraspte geschilde gember 1 tl. basterdsuiker, 1 tl. vanillesuiker

Verwarm eerst een dik glas voor:
Breng zacht water aan de kook en giet hiervan een flinke scheut in het glas. Laat even staan en gooi het water weg.
Doe 2 zakjes Dirty Chai in het warme glas en giet op met 1 dl kokendheet zacht water.
Laat 3 minuten trekken zonder te hengelen.
Schil de halve mango en snij in stukjes.
Doe die in een hoge kom of blender.
Doe er de gember, suikers, limoensap en yoghurt bij.
Voeg het Dirty Chai extract toe en wat ijsblokjes.
Pureer met staafmixer of blender.
Garneer met munt.

Meer informatie over Coftea of andere soorten thee van Celestial kijk op: CELESTIAL-thee.

 

Chai_Pattern[2]

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie