Hoe werkt ons vrouwelijke brein?

Brein

Soms snappen we ons zelf misschien niet eens….

Dat we af en toe gecompliceerd zijn, of even een emotionele dip hebben, of dat we gewoon even nergens zin in hebben… Het zijn van die buien waarvan ik zeker weet dat wij vrouwen dat allemaal wel eens hebben. Waarschijnlijk niet elke dag, dat mag ik hopen van niet, maar wij vrouwen hebben natuurlijk wel last van die schommelende hormonen. Iets dat niet altijd makkelijk te begrijpen is voor onze mannen, maar ook niet voor onszelf!

Er zijn veel boeken over geschreven, veel grappen over gemaakt, maar toch is het wel eens interessant om nu echt uit te vinden hoe we in elkaar zitten. En natuurlijk, niet iedereen is hetzelfde. Dokter Sarah Mackay schreef het boek “Het vrouwelijk brein ontrafeld” en ik vond dat toch wel interessant om eens te lezen.

Het is absoluut geen boek waarin de hersenen van mannen en vrouwen met elkaar vergeleken worden. Dit boek gaat over alles wat er in de hersenen gebeurt tijdens de opeenvolgende levensfase, die voor ons ‘dames’ uniek zijn vanwege onze schommeling in hormonen.

Het boek laat zien dat voor een goede gezondheid het voor vrouwen essentieel belang is te weten hoe hun hersenen in de verschillende levensfasen werken. Vanaf het prille begin in de baarmoeder en de kinderen-, puber- en tienerjaren, maar ook bijvoorbeeld de invloed van menstruele cycli, zwangerschap, moederschap, menopauze en ouderdom. Super interessant dus. Ik merk dat nu ik ouder word best wel met het een en ander worstel.

Daarnaast geeft heb boek uitleg op vragen als: Wat is het verband tussen hersenen en gedrag? Begint de pubertijd steeds eerder? Nemen meisjes meer risico? Kunnen we verslaafd raken aan de liefde? Eens een moeder, altijd een moeder? Wat is hersenmist? Waarom worden vrouwen eerder ouder dan mannen?  Etc. etc….

Goed dit was al een heel verhaal, maar ik hoop dat jullie ook met dit soort vragen worstelen. Het is leuk om er eens een avond over te bomen met vriendinnen, maar met dit boek ben je dan wel goed voorbereid.

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie