Je goede voornemens volhouden. Lukt dat?

Gezonde voornemens… hoe houd je je eraan?

Als jij soms het gevoel hebt dat een dag uren te kort komt, dan ben je niet alleen. Naast werk en kinderen houden we er ook nog hobby’s op na en hebben we af en toe ook een momentje voor onszelf nodig. Dat gezond eten en workouts belangrijk zijn, weten we wel. Maar het blijft moeilijk om er een prioriteit van te maken. Voel jij je ook zo slecht wanneer je teveel hebt gegeten of je ’s avonds maar niet van de bank kan komen? Dat het soms fout gaat met je gezonde voornemens wil niet zeggen dat je een hopeloze bent, maar wel dat je slimmer moet omgaan met je doelen, verwachtingen en plannen. Het veranderen van je gewoontes is iets wat je hierbij kan helpen; ik vertel je hoe je dit kan aanpakken.

Het belang van gewoontes

Met wilskracht is het een beetje als in een videospel. ’s Ochtends staat het balkje op 100%, maar naarmate je overdag zelfdiscipline toepast, loopt je balkje langzaam leeg. Na een zware dag op het werk is je balkje ’s avonds leeg, en dat verklaart waarom die bak chocolade-ijs er dan opeens erg makkelijk ingaat. Het goede nieuws? Om gewoontes vol te houden, heeft je brein geen wilskracht nodig. Dagelijks je tanden poetsen kost de meeste mensen geen moeite, omdat dit een gewoonte is die je al je hele leven volhoudt. Hoe meer goede gewoontes je jezelf aanleert, hoe beter je je kostbare wilskracht kan inzetten op momenten dat je het echt nodig hebt.

Hoe leer je jezelf een nieuwe gewoonte aan?

Goede gewoontes maken je leven dus heel wat makkelijker, maar hoe leer je ze aan? Volgens wetenschappers past elke gewoonte in een patroon van trigger, routine en beloning. Voor iemand die ’s avonds laat snoept, is de trigger bijvoorbeeld trek krijgen in chocola, de routine is naar de keuken lopen en chocola eten, en de beloning is de heerlijke smaak van de chocolade. Het heeft dus weinig zin om kwaad te worden op jezelf wanneer je toegegeven hebt aan een slechte gewoonte. Je brein doet enkel waarvoor het getraind is! Concentreer je liever op de nieuwe, goede gewoonte die de oude zal vervangen. Als je een trigger krijgt (trek in chocolade), ga je in plaats van chocolade eten een theetje drinken of even de deur uit. Als je dit op regelmatige basis doet, zal de nieuwe gewoonte uiteindelijk de oude vervangen.

Jezelf belonen

Opdat je je motivatie niet verliest, is het belangrijk jezelf op regelmatige basis te belonen. Heb je bijvoorbeeld een maatje meer en ben je aan het sporten geslagen, koop dan online wat leuke sportkleding die je gemotiveerd zal houden. Ik vind Ulla Popken daarvoor heel tof. Eet je al een tijdje heel gezond, dan is het misschien eens tijd om jezelf te verwennen met een cheat meal. Gun jezelf die cocktail of dat dessertje dat je normaal zou laten staan en… geniet ervan!

 

Afb: Shutterstock

 

angelique_vlieg

angelique_vlieg

Owner/Founder Shopaholiek/ShopaholiekMama at Shopaholiek Kids Fashion & Lifestyle online magazine
45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.
angelique_vlieg

Latest posts by angelique_vlieg (see all)

About angelique_vlieg

45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.

View all posts by angelique_vlieg →

Geef een reactie