Boekenwurm aan de slag;)

Op vakantie ben ik echt een boekenwurm! Herkennen jullie dat?

Tijdens onze vakanties in Spanje lees ik meestal 1 boek per 3 tot 4 dagen. Heerlijk wegzakken in een totaal andere wereld, de ultieme ontspanning vind ik het. Een echte boekenwurm ben ik dus! Het laatste boek dat ik gelezen heb is “De grote ontsnapping” van Stephen Dando – Collins. Super spannend, een beetje een mannenboek, maar ik zat natuurlijk weer op het puntje van mijn stoel!

Het verhaal van de grootste, maar minst bekende, ontsnapping uit een krijgsgevangenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, begint in de stinkende latrines van Kamp Schubin in Polen. Amerikaanse en Canadese krijgsgevangenen graven in afschuwelijke omstandigheden een tunnel die uiteindelijk 36 gevangenen in staat stelt om uit de klauwen van de nazi’s te ontsnappen.

Door deze ontsnapping wordt de beveiliging van het kamp aangescherpt en wordt Schubin omgedoopt tot Oflag 64. Meer dan 1500 Amerikaanse krijgsgevangenen worden veroordeeld tot een verblijf in dit kamp, waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt. Alle uitbraakpogingen mislukken. Tot januari 1945, als in de laatste stuiptrekkingen van de Tweede Wereldoorlog alles plotseling in hoog tempo verandert.

Het Rode Leger komt elke dag dichterbij en de kampcommandant krijgt orders uit Berlijn om met zijn gevangenen naar het Westen te marcheren. Nu ze ploseling niet meer door wachttorens, schijnwerpers en prikkeldraad omgeven zijn, laait alle hoop om te ontsnappen fel op. In de eerste dagen van de mars lukt het 250 Amerikaanse officieren richting het oosten te vluchten, waar ze zichtbij helrode Leger aansluiten. Met de Russen trekken ze vanuit het oosten op tegen de Nazi’s, terwijl de Amerikaanse generaal Patton vanuit het Westen een bloederige poging doet om de resterende Schuin-gevangenen te bevrijden.

In dit nooit eerder vertelde verhaal volgt de auteur de POW’s onder wie zich de oudste zoon van Ernest Hemingway en de persoonlijke assistent van generaal Eisenhower bevonden. Dit boek is een aangrijpend eerbetoon aan de Amerikanen die alles deden voor hun vrijheid, de dappere Polen die hen met gevaar voor eigen leven hielpen en de meedogenloze Nazi’s die hen koste wat kost probeerden te stoppen.

Een boek dat je terugbrengt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, wat je ook weer laat realiseren wat een bizarre tijd dit is geweest. Ook leuk om je man cadeau te doen!

Meer verkoopinformatie vind je op Karakter Uitgevers B.V.

Coverfoto @

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie