Mooi Rood is niet Lelijk!

Rood de kleur van….. Menstruatie;(

Die paar dagen per maand, ik heb er geen andere woorden voor, maar ik heb er echt een hekel aan! Het is gewoon niet gemakkelijk. Het is lastig met sporten, met welke kleding je aantrekt, op zomerse dagen, met het elkaar liefhebben en zo zijn er nog veel meer momenten. Ik heb ook nog eens last van migraine gedurende die dagen. De laatste tijd heb ik het redelijk onder controle, ik moet me niet te druk maken tijdens die dagen en zeker geen alcohol drinken. Paula Kragten heeft een boek over menstruatie geschreven: Mooi Rood is niet Lelijk! Hierin wordt zonder gene over onze vrouwelijk probleem ‘de menstruatie’ gesproken en maakt zij alle taboes hieromtrent bespreekbaar.

Ik moest wel even lachen om alle benamingen voor deze periode. Ikzelf zeg altijd ‘de vlag hangt uit’, maar anderen zeggen ‘de rode Ferrari staat voor de deur’, ‘de tomatensoep is overgekookt’ of ‘het is code rood’. Haha, maar natuurlijk zijn er nog veel meer! Hoe noemen jullie dat? Zie hier onder nog meer hilarische benamingen;).

Mooi Rood

Voelen jullie trouwens ook zo opgeblazen tijdens deze periode en hebben jullie ook zo’n zin om te snoepen? Ik ben altijd erg blij als deze periode weer voorbij is.

We menstrueren tegenwoordig zo’n vijfhonderd keer per vrouwenleven. Tien keer vaker dan in de Middeleeuwen. Waarom eigenlijk? Voor een succesvolle voorplanting lijkt het geen voorwaarde. Konijnen menstrueren ook niet, hebben jullie daar wel eens over nagedacht? Is al dat gemenstrueer wel gezond? Zouden we ook zonder kunnen? En hoe kan het trouwens dat ‘het’ nog altijd zo’n ongemakkelijk gespreksonderwerp is? Wordt het geen tijd voor trots in plaats van schaamte? We weten toch waar het fenomeen voor dient, en hoe het biologisch hoort te werken? Of niet? Want wat is eigenlijk een normale menstruatie? Wanneer is het ‘code rood’ en moet je wél naar een arts? Mooi rood is niet lelijk belicht de tragische, komische en mooie kanten van een onderwerp dat écht meer aandacht verdient.

Paula Kragten, schrijfster van het boek Mooi Rood is niet Lelijk: ‘Mijn verbazing sloeg snel om in irritatie over dit manco in de literatuur en voorlichting. Ik heb in de loop der jaren alle interessante publicaties verzameld en een groot archief opgebouwd. Maar veel praktische zaken en vragen komen nauwelijks aan de orde. Daarom nu ‘Mooi rood is niet lelijk’. In dit boek geef ik een zo volledig mogelijk overzicht van alles wat met de gehele vrouwelijke cyclus te maken heeft. Maar ook met een cultuurhistorisch overzicht en rituelen in diverse landen tot aan de reclame- en maandverbandindustrie. Van doorlekken tot aan het laatste eitje. En van anatomie tot aan de psychologische factoren.’

‘Mooi rood is niet lelijk’ is een vlot geschreven boek met heldere illustraties dat een zo breed mogelijk overzicht geeft van alles wat met ‘Code rood’ te maken heeft. Alles dat te maken heeft met onze menstruatieperiode kun je hierin teruglezen. Zelfs een aantal powerfood recepten om deze dagen door te komen, want ook gedurende deze periode is het belangrijk te weten wat goed en minder goed is voor je.

Het boek is een uitgave van Splint Media B.V.

Mooi Rood

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een antwoord