Glutenvrij bakken met Urtekram

Glutenvrij zie je gelukkig steeds vaker in de schappen van de winkels

Glutenvrij, wat is dat?

Ik herinner me nog dat mijn tennismaatje een hele periode niet lekker in haar vel zat. Ze viel veel af en dat was geen goed teken. Na een jaar kwam er naar voren dat zij last had van gluten en daarom glutenvrij moest gaan eten. En gelukkig is ze weer helemaal in topvorm, maar wat is het nu glutenvrij eten?

Gluten is een bepaald soort eiwit dat zit in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en couscous. Een bepaald bestanddeel van dit eiwit, gliadine genaamd, maakt een ander stofje aan, zonuline, dat de doorlaatbaarheid van je darmslijmvliezen aantast. Hierdoor kunnen er kleine gaatjes in je darmslijmvlies ontstaan, wat ook wel een lekkende darm wordt genoemd. Een lekkende darm kan veel problemen geven, want hierdoor komen er via je darmwand stofjes in je bloed terecht die hier niet thuis horen. Stofjes die eigenlijk op weg waren naar de uitgang. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een lekkende darm zijn heel divers, van allerlei huidproblemen tot allergieën, van auto-immuunziektes tot ontstekingen en van langdurige vermoeidheid tot allerlei ziektes als gevolg van voedingsstoffen die in je darm niet meer goed worden opgenomen. Omdat niet alle symptomen leiden naar de darmen, duurt het soms lang voordat men weet wat de oorzaak is van de klachten.

Maar ja, ga er maar eens aanstaan als je Glutenvrij moet gaan eten. Het is, bij welke afwijking dan ook, lastig om je boodschappenlijst aan te passen, maar alles wendt;). Nu is er tegenwoordig op het gebied van Glutenvrij steeds meer te vinden in de schappen van de winkels. Zo heeft Urtekram een behoorlijk assortiment Glutenvrije producten die ook bij Albert Heijn onder andere te koop zijn.

Omdat ik morgen mijn vriendin op bezoek krijg, heb ik vandaag de stoute schoenen aangetrokken en ben aan de slag gegaan voor een Glutenvrije cake. Ik hoop maar dat appels erin mogen en ahornsiroop was ook goed heb ik begrepen. Het resultaat mag er zijn, we hebben al even geproefd! Dus op naar morgen;).

Coverfoto @Shutterstock

Gesponsord door Urtekram;)

Glutenvrij

Glutenvrij

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie