Een gevecht tegen de laatste kilo’s hangt samen met calorieën tellen!

Calorieën

Accepteer je de kilo’s of laat je het niet gebeuren?

Van mijn directe vriendinnen hoor ik dan “Ja, Marieke, wat jij er allemaal voor over hebt, ik heb er geen zin in of ik heb de tijd er niet voor”. Uiteindelijk zijn het allemaal keuzes en als je accepteert wie of wat je bent, dan is dat helemaal prima.

Hoe begin je als je wel die extra kilo’s kwijt wilt?

Je kunt er niet omheen als je op je voeding wilt letten: calorieën. In ieder dieet duiken ze vroeg of laat op, met strenge voorschriften of juist de geruststelling dat je ze best mag vergeten. Het is niet vreemd dat ze zo veel aandacht krijgen! Calorieën vormen namelijk dé sleutel tot je gewicht. Toch weten veel mensen nog steeds niet precies wat ze er nou mee aan moeten.

Jouw calorieverbruik is wel afhankelijk van een paar verschillende factoren!

  • Je lichaamsmassa. Hoe zwaarder en groter je bent, hoe harder je lichaam moet werken om alles gaande te houden. Zwaardere mensen hebben bijvoorbeeld meer kracht nodig om te bewegen, maar gebruiken ook meer energie voor het reguleren van de lichaamstemperatuur en soortgelijke taken.
  • Je leeftijd. Als je lichaam ouder wordt, wordt er minder onderhouden en hoeft er minder te groeien. Ook hebben ouderen vaak minder spierweefsel, waardoor hun calorieverbruik verder afneemt. Het gevolg is dat je minder calorieën nodig hebt naarmate je ouder wordt.
  • Je geslacht. Mannen zijn gemiddeld groter en zwaarder dan vrouwen, en hebben bovendien meer spierweefsel. Om die reden hebben mannen gemiddeld meer calorieën per dag nodig dan vrouwen: ongeveer 25% extra.
  • Je leefstijl. Heb je een actieve leefstijl? Dan spreekt het voor zich dat je dagelijks meer energie verbrandt. Als je daarentegen juist de hele dag achter je bureau zit, heb je een stuk minder brandstof nodig.
  • Individuele factoren. Ten slotte zit ieder lichaam simpelweg anders in elkaar. Sommige mensen hebben een stofwisseling die uit zichzelf stevig doorwerkt, bij anderen gaat de boel wat trager. Dit is vaak simpelweg een kwestie van genen, waar je dus weinig aan kunt doen!

Het antwoord op de vraag “Hoe veel calorieën heb ik nodig?” verschilt dus echt van individu tot individu. Toch kun je met de juiste berekening een goede schatting maken. Over het berekenen van jouw “BMR” kun je veel terugvinden op internet. Als je wilt afvallen, moet je minder calorieën eten dan jouw berekende BMR (ongeveer 80 %). En natuurlijk bewegen is essentieel en bevorderlijk voor het totale plaatje.

Ik heb me er de afgelopen maanden aardig aan gehouden en hard voor gewerkt bij Yousportz. Voor de vakantie was ik tevreden met het resultaat. Het is voor mij sowieso geen probleem, ik houd van gezond en licht eten en mijn lichaam is daar ook aan gewend. Bovendien heb ik ook minder trek in de zomer, de warmte laat me juist meer drinken wat ook bevorderlijk is voor de afvoer van stoffen.

Succes met de laatste kilo’s!

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie