Hardlopen: mentale of fysieke prestatie?

Harlopen

Is hardlopen het gevecht tegen de spierpijn of juist tegen de kilometers…

We kunnen bijna de dagen gaan aftellen naar 7 april. Best spannend hoor zo’n eerste marathon hardlopen, ondanks dat ik al andere wedstrijden heb gelopen. Maar een hele marathon is toch wat anders en iedereen heeft het maar over die laatste 8 kilometer.

Ik denk dan elke keer, dat gaat mij niet overkomen. En wat is dat dan waar je tegen aanloopt, letterlijk? Je kunt je allerlei manieren inlezen, er is zoveel geschreven over het lopen van een marathon. En natuurlijk over hoe je je moet voorbereiden, loopschema’s, maar vooral ook je voeding. En dat laatste dat helpt enorm mee in de resterende kilometers op het einde van de marathon.

Op dit moment eet ik gewoon overdag zoals ik altijd heb gegeten. Het heeft nu nog geen zin om koolhydraten te gaan stapelen. Wel slik ik supplementen van Flinndal om mijn immuun systeem op peil te houden en magnesium voor mijn botten en spieren. Maar wat erg belangrijk is om nu ook al je lange afstandsruns te trainen met voeding, wat eet je onderweg.

Zoals ik begrijp zijn na 1,5 uur je reserves op en moet je al eerder beginnen met bijvullen. Ik ben al aan het trainen met ‘gelletjes’ en dat bevalt prima. Wel heb ik gelezen dat het ook verstandig is om je water te mengen met voedingsstoffen. Dat laatste heb ik nog niet gedaan. Ook raden ze aan veel te drinken onderweg en dat moet ik mezelf nog wel wat meer opleggen. Ik krijg dan meer het fobie van “als ik maar niet hoef te plassen”, maar ook dat moet je maar naast je neer leggen.

Fysiek of mentaal? Ik hoorde laatst iemand zeggen dat een marathon hardlopen 30% staat tot 70% is. Fysiek kun je dus zelf beïnvloeden en ik weet zeker dat dat me lukt. Mentaal? Daar ben ik ook niet zo bang voor, we lopen samen en samen gaan we het halen!

Hebben jullie al met voeding getraind?

 

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie