Tips om niet te veel te snoepen deze maand!

Snoepen

Zo verleidelijk al die lekkernijen, hierbij 10 tips op een rij

De schappen van de winkels liggen overvol met allerlei lekkernijen en toch willen er stiekem niet te veel aan toegeven. Ja, als het voor je neus staat is het moeilijk of als je met honger boodschappen gaat doen, koop je meestal veel te veel. Hierbij een aantal tips om het nieuwe jaar goede te beginnen en het snoepen te vermijden.

Tip 1: Bereid je eten van te voren voor

Door je eten van te voren voor te bereiden, word je minder in verleiding gebracht. Je hoeft immers minder vaak keuzes te maken wat je wilt gaan eten.

Daarnaast is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan en regelmaat aan te brengen in je eetpatroon.

Tip 2: Schep het eten in de keuken op

Een externe eter vindt het moeilijk om niet te eten als er eten in de buurt is. Het is aan te raden om je eten al in de keuken op te scheppen en de pan niet voor je neus te zetten. Verder raad ik je aan om de restjes van anderen niet op te eten.

Voel je niet schuldig om wat weg te gooien. Je kunt beter het eten weggooien dan zelf een afvalbak te zijn 🙂

Tip 3: Kook afgepaste hoeveelheden

Een andere tip die mensen echt handig vinden is om afgepaste hoeveelheden te koken. Een keukenweegschaal raad ik hiervoor aan. Een goede weegschaal vind je bijvoorbeeld bij de Lidl-shop of de Blokker. Ik weeg zelf bijvoorbeeld de rijst, pasta, aardappelen, havermout en muesli af. Hierdoor weet ik beter hoeveel ik eet.

Een ander voordeel is dat je hierdoor geld bespaart. Zo kookte mijn moeder altijd een heel pak rijst en gooide een kwart weg. Zonde!

Tip 4: Eet in slow motion en luister naar je lichaam

Door rustig te kauwen en je te richten op hoe alles smaakt is het makkelijker om te bepalen hoe hoe vol je zit. Leg na een aantal happen je mes en vork op tafel. Daarnaast is het belangrijk om je aandacht volledig op het eten te richten. Eet dus niet voor de TV!

Wil je meer weten over hoe je aandachtig kunt eten? Dan raad ik het boek ‘mindful afvallen’ aan van psycholoog Joanna Kortink.

Tip 5: Ga op feestjes niet dicht bij de hapjes staan

Een andere manier om verleidingen makkelijker te weerstaan, is door bij feestjes of sociale activiteiten niet te dicht bij de hapjes te staan.

Tip 6: Bereid je voor op moeilijke momenten

Voor externe eters is het verstandig om je goed voor te bereiden op moeilijke momenten. Spreek met jezelf van te voren af hoeveel je wilt gaan eten en wees hier consequent in. Of wat ga je doen wanneer je honger hebt en opmerkt dat je teveel aan het eten bent? Een als-dan plan kan je hier goed bij helpen. In het dit artikel lees je meer over hoe je een als-dan plan opstelt.

Tip 7: Houd een eetdagboek bij

Om meer inzicht te krijgen in je eetgedrag raad ik je aan om een eetdagboek bij te houden. Met behulp van een eetdagboek kun je gemakkelijker achterhalen wanneer je meer eet dan je eigenlijk wilde en onder welke omstandigheden het ongewenste eetgedrag zich voordoet.

Tip 8: Volg je resultaten en beloon jezelf

Het is belangrijk om jezelf zo nu en dan te bonen als je bepaalde doelen hebt bereikt. Om je progressie in kaart te brengen, is het verstandig om je ervaring en succes uit te schrijven. Uit eigen ervaring weet ik dat dit motiverend kan werken.

Tip 9: Maak van tevoren een boodschappenlijst en houd je hier aan

In de supermarkt worden we vaak in de verleiding gebracht. Om je hier beter tegen te wapenen is het aan te raden om van tevoren te bepalen wat je wilt gaan kopen. Doe geen boodschappen op een lege maag en koop geen voordeelverpakkingen van ongezonde producten.

Tip 10: Maak je omgeving minder verleidelijk

Ik sluit af met de belangrijkste tips: probeer je omgeving minder verleidelijk in te richten. Berg de lekkernijen op in een gesloten niet doorzichtige verpakking op. En leg ze op een plek waar je moeilijk bij komt. Meer tips over over hoe je de omgeving minder verleidelijk inricht vind je hier.

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie