Spruitjes, maar dan wel Paars!

Halen jullie ook je neus op voor Spruitjes? Dat is niet nodig!

De meesten onder ons worden beïnvloed door anderen voor wat betreft hun mening over spruitjes: Ze zijn vies! Vies? Ik ben opgevoed met het feit dat ik alles moest eten. Als gevolg daarvan vind ik deze groente dus ook 2 tot 3 keer jaar echt lekker.

Door het grote aanbod aan groenten en fruit heb ik zelf het gevoel dat juist de oudhollandse groenten een beetje naar de achtergrond zijn gedrukt. Naast dat we misschien nog wel een stamppotje andijvie, boerenkool, witlof, bloemkool of worteltjes eten, zijn er ook heel veel alternatieven op het menu komen te staan. Wie eet er niet eens pasta, pizza, roerbakschotel of nasi/bami in de week? Ik denk dat we met zijn allen ‘ja’ kunnen zeggen. Ook heb ik het gevoel dat er steeds meer ‘culinair’ gekookt wordt in de Nederlandse keukens. Dit wordt misschien weer gestimuleerd door alle fantastische kookprogramma’s op de televisie. Maar eerlijk is eerlijk, af en toe een oerhollands gerecht kan ongelooflijk lekker zijn!

Zo werden we uitgenodigd door Van Nature om bij de boer Paarse Spruiten te komen plukken. Met kaplaarzen aan reisden we af naar Dirksland waar we te gast waren bij Eelco van Putten. Hij gaf ons een rondleiding op zijn bedrijf waar we konden bewonderen hoe de spruitjes verwerkt worden. Boer zijn is niet altijd gemakkelijk. Er komen toch heel wat stressfactoren bij kijken waar ze weinig invloed op hebben waarvan klimaat de boventoon voert. Wordt het te warm, dan verdrogen de spruiten, valt er te veel regen, kan er aan de onderkant schimmel ontstaan.

Paarse spruiten zijn genetisch gemanupileerd of beter gezegd ontwikkelt door veredeling. Meerdere rassen, nieuwe kruisingen geven een ander soort spruitje! In het begin tijdens de groei is er weinig verschil te zien tussen een groen of een paars spruitje, later gaan ze pas kleuren en dan zijn ze plukklaar! Het was prachtig om het paarse veld te zien.

Is een spruitje bitter?

Spruitjes kunnen bitter tot zoet zijn. De onderste aan een stronk is uiteraard het oudste spruitje en meestal ook ietwat bitter. Als de vorst erover is gegaan, komt dit ten goede van de smaak en zijn ze minder of niet meer bitter. Ook door de veredeling zijn er steeds minder bittere spruitjes.

Maar waarom paarse spruiten? 

Puur omdat er vraag naar is. Ook vanuit het culinaire oogpunt is het gaaf om zo’n mooie paarse kleur te serveren.

Varieren in gerechten

Om jullie nog een idee te geven over de bereidingsmogelijkheden van spruitjes: er bestaat spruiten-likeur, spruitjesstamppot, geconfijte spruitjes, spruitjes souffleet etc. Je kunt het eigenlijk niet bedenken of het is mogelijk!

Succes deze winter, want uiteindelijk zijn spruitjes wel echt een wintergroente en heus af en toe gewoon lekker!

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes
Geconfijte spruitjes
Spruitjes
Spruitjes likeur!
Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie