Gezinsuitbreiding: hoe gaan we daar mee om?

We willen toch allemaal een happy family en een gezellige gezinsuitbreiding?

Kleine kinderen worden groot en wij als ouders houden maar dat beeld voor ons van die lieverdjes van toen ze klein waren. Maar ook zij worden volwassen en gaan een partner tegenkomen. En stel dat zij voor iemand kiezen die we niet voor ogen hadden? Dan valt de gezinsuitbreiding tegen….

Het kan zo maar, denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat jouw kind op het zelfde geslacht valt of bijvoorbeeld met iemand thuis komt van een ander geloof en jouw dochter ineens met een hoofddoek gaat lopen. Tegenwoordig zijn leeftijdsverschillen ook geen probleem meer en stel dat jouw zoon van 21 jaar thuis komt met een vrouw van 40 jaar a la Andre Hazes? Wat zouden jullie daarvan vinden?

Ik ga terug in de tijd! Ik ontmoette mijn huidige man toe ik 21 jaar was, dit jaar zijn we 25 jaar getrouwd en zijn we bijna 30 jaar samen. Dat hadden we in het begin niet kunnen bedenken. Mijn ouders waren tegen onze relatie en waarom? Ja dat is moeilijk uit te leggen omdat dat ook wel een andere tijd was, een andere generatie. Mijn oom mocht bijvoorbeeld eigenlijk niet met mijn tante trouwen, omdat de een katholiek was en de ander protestant. Mijn oma en opa waren niet op hun trouwdag, maar dat is nog langer geleden. Bij mij werd gekeken naar opleiding en mijn man had geen universitaire opleiding en was daarom bij binnenkomst al afgeserveerd;). Dat is vandaag de dag ondenkbaar en het heeft voor mij nooit een rol gespeeld. We hebben echt een lastige periode moeten overbruggen, maar we waren zo verliefd dat we het allebei vanaf dag 1 zeker wisten. En daar kunnen ouders naar mijn ervaring dus niets tegen beginnen. De gezinsuitbreiding voor mijn ouders viel in eerste instantie dus tegen, maar gelukkig is dat allemaal goed gekomen.

Maar wat gebeurt er als je je kind, of het nu een dochter of zoon is, dingen of wel de relatie gaat verbieden? Ik weet het als geen ander, je gaat van alles creëren om toch bij elkaar te zijn en je liegt de heleboel bij elkaar. Ik, of beter wij, hebben daar enorm van geleerd. Van het begin af aan dat wij kinderen kregen, hebben wij tegen elkaar gezegd: ‘dat gaan wij nooit zo doen!’. Tegelijkertijd hoop je natuurlijk ook dat je dat nooit hoeft te doen. Maar het kan natuurlijk anders lopen dan je had verwacht en valt het hele toekomstplaatje dat je voor ogen had in duigen: weg gezellige gezinsuitbreiding.

Uiteindelijk hebben wij het tot op heden enorm getroffen en heeft het een heleboel gezelligheid erbij gebracht. Maar ik hoor ook andere verhalen. Het is natuurlijk moeilijk om voor anderen te bepalen of zo maar hier een beslissing op te schrijven, maar uit eigen ervaring kan ik jullie meegeven: Gooi nooit direct de deur op slot, dat brengt alleen maar verliezers. De pijn, de herinnering aan toen, blijven voor altijd en zullen slechts vervagen. Ik hoop van harte dat het jullie nooit overkomt;).

Succes!

Coverfoto @Shutterstock

 

 

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie