Weer aan de Bak! En dan….

Vet spierpijn na de vakantie!

De kilootjes na de vakantie wegwerken staat de komende week op het programma. De heerlijke kookkunsten van mijn man, de tapas, wijntjes en gezellige dagjes met vrienden hakken er goed in. Vol goede moed ging ik afgelopen maandag naar mijn vertrouwde Sportclub Yousportz. Ondanks dat ik ben blijven sporten de afgelopen weken, mag ik niet ontkennen dat er ook bij mij iets was bijgekomen. Ik baal daar dan best van en ga aan de slag. En wat blijkt? Na een ochtend goed trainen had ik als fanatiek sporter onwijze spierpijn! Hoe kan dit nou?

Na ongewone of zware inspanningen heb je grote kans op spierpijn. Dat kan onmiddellijk gebeuren, maar de spierpijn kan ook pas na één à twee dagen komen of erger worden. De later optredende spierpijn treedt vooral op na zware belastingen waarbij de spieren worden ‘uitgerekt’ terwijl ze actief zijn.

Tijdens de vakantie is alles anders. Mijn dagelijkse routine, met alle beweging en sport, verandert eigenlijk best wel in een luilekkerland. De vaste routine is er gewoon een beetje uit, hoewel ik toch om de dag iets probeer te doen: te rennen, fietsen, zwemmen of met mijn hulpstukken zoals halters en elastieken, een aantal oefeningen te doen. Maar eerlijk is eerlijk, toch wel een stuk minder dan thuis en ook de stoelgang is direct een beetje van slag. Dat telt ook altijd een beetje mee. De stretcher kijkt mij lief aan en een geweldig boek lacht mij toe, dan is de verleiding groot om dingen uit te stellen. Goed, na mijn beste fikse training, met de Sissy Squad als boosdoener, kon ik dinsdag bijna niet naar het toilet;).

Wist je dat er verschillende soorten spierpijn bestaan? Zo kun je spierpijn hebben na een cardio workout maar ook na een krachttraining. Je herstelt het snelst van een spierpijn, die veroorzaakt wordt door een cardio workout. Krijg je pas na 2 dagen last van spierpijn, kun je beter even rust nemen. Je spieren zijn dan namelijk overbelast. Als je veel last hebt van spierpijn, is het belangrijk om veel water te gaan drinken, zodat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden.

Rustig aandoen betekent overigens niet dat je stil moet gaan zitten. Rust roest! Je moet wel blijven bewegen maar alles met mate. Door te bewegen worden de spieren goed doorbloed, waardoor ze sneller herstellen. Met spierpijn mag je dus wel trainen, maar het is dan wel van belang dat je dan een andere spiergroep traint. Yousportz begrijpt dat goed en biedt je dan naast je Work-out schema andere oefeningen aan, alles natuurlijk onder begeleiding. Wil je toch dezelfde spiergroep gaan trainen is het ten zeerste aan te raden om een goede warming-up te doen en voldoende water te gaan drinken. Doe dan een hersteltraining voor deze spiergroep. Pak een wat lichter gewicht en/of ren een beetje rustiger.

Hoe kunnen we snel van onze spierpijn afkomen? Ik heb een aantal tips verzameld:
1. Zoals gezegd, begin voor dat je gaat sporten altijd met een goede warm-up en eindig na het sporten met een cool down. De rollers zijn ook een goed begin voor het losmaken van je spieren.
2. Ga direct na het sporten onder een koude douche of stap in een koud bad. Door de kou vernauwen de bloedvaten zich waardoor de afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Deze had ik ook niet verwacht, ik douch altijd warm en weet even niet of ik hieraan toe ga geven.
3. Ga niet stil zitten maar blijf rustig bewegen. Door rustig te blijven bewegen ben je sneller van de spierpijn af.
4. Het is ook heel erg belangrijk dat je voldoende water drinkt tijdens het sporten. Het water zorgt er voor dat de afvalstoffen goed worden afgevoerd. Kersensap, cranberrysap en zwarte bessen sap werken ontstekingsremmend door de antioxidanten die in het sap zitten. Wanneer je dus kersen, cranberry of zwarte bessensap drinkt voor een training zul je minder last van spierpijn hebben. Cafeïne vermindert ook de spierpijn met 50% en je kunt er bovendien ook nog eens langer door trainen.
5. Op de 2de dag na het sporten is de spierpijn het ergst, houdt de spieren dan warm.
6. Gember, zalm, kurkuma, yoghurt, peper, verse munt en sojabonen zijn goede voedingsmiddelen die helpen tegen spierpijn. Maar ook voedingsmiddelen met vitamine B12 zoals bananen, noten, kip, sinaasappels en eieren zijn zeker aan te raden tegen spierpijn.

Voor mij is de spierpijn gelukkig snel afgenomen en ben inderdaad gewoon door blijven sporten. Dat blijkt dus misschien wel het beste en water drinken of überhaupt drinken doe ik sowieso veel, dus dat is misschien een pre geweest.

Iedereen weer succes en blijven bewegen dus;)!

 

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie