Wilhelmina: Lapland

Je voelen als Floortje Dessing in Zweden

Een totaal andere vakantie: een bezoek aan Wilhelmina, Lapland, Zweden, waar je het idee hebt dat je aan het einde van de wereld bent terecht gekomen. Een bezoek dat overigens ook te doen is in 4 tot 5 dagen.

Om er te komen is al een hele ervaring op zich. Met het vliegtuig reisden we af van Amsterdam naar Stockholm. In Stockholm stapten we over in een kleiner vliegtuig, dat bestuurd werd door twee piloten. Naast de piloten waren er nog twee stewardessen en wij waren de enige passagiers deze keer! Met Pasen of andere vakanties is dit ongetwijfeld anders, maar nu voor ons was het een unieke ervaring. De bagage werd door de piloten het vliegtuig in gedragen, nadat het gecontroleerd was. Hoe mooi kan het ook gaan?

Zweden6

Aankomst ‘s-avonds: je komt terecht in een totaal andere wereld. Met Amsterdam en Stockholm, ook een geweldige stad, nog in je achterhoofd, bevind je je in de witte wereld die te vergelijken is met een wintersportgebied. Overal sneeuw voor zover je kunt kijken. Prachtig, we kijken al uit naar de komende dagen. Ze geven mooi weer op, dus spannend wat we allemaal gaan zien.

Het enige hotel is in de afgelopen 25 jaar niets veranderd. Het is simpel, maar goed. Het enige dat veranderd is, is de opgezette beer van 341,5 kg, die in 2013 het dorp een bezoek bracht. Even schiet het mijn gedachte voorbij dat deze beren hier dus ook echt aanwezig zijn. Maar goed, ons is verteld, wanneer je met meerderen bent en veel herrie maakt, blijven ze op afstand. Daar gaan we dus maar vanuit en hopelijk houden ze nog even winterslaap.

Zwden5

De volgende dag ontwaken we in een half zonnig Wilhelmina. Onze sneeuwscooters staan al klaar. Sneeuwscooters worden hier gebruikt als auto’s. Het is de enige manier van vervoeren. We hebben uitgerekend, dat wanneer je hier woont, je buurman gemiddeld op 4 kilometer afstand woont. In Wilhelmina wonen overigens 35 gezinnen! Dus ja, lopen is er niet bij, en de wegen zijn onbegaanbaar voor auto’s. Wel krijgen we hiervoor speciale pakken aan. Deze winter noemen ze een matige winter met 3 weken slechts min 30 graden. Normaal komen er dagen voor van min 52 graden. Brrrr, moet er niet aan denken. Vandaag (eind maart) ligt de temperatuur rond het vriespunt, dus dat is te doen. Maar ondanks dat dus wel een speciaal pak aan, want op zo’n sneeuwscooter is het echt een stuk kouder. Als de bewoners gas geven, gaan ze 100 km per uur (dat durven wij nog niet), maar het is meer het idee dat zo’n pak dus echt noodzakelijk is.

2c20b10d6d62dc09bb7e728822fcabf1

Dan reizen we af richting de Noorse grens. Er is werkelijk niets of iemand te bekennen zover je kunt kijken. De vergezichten zijn prachtig. Halverwege de dag stoppen we om de lunch te maken. Je kunt op de meren ook ijsvissen. Voor ons wordt er rendier klaargemaakt. Er bestaat de mogelijkheid om van hut naar hut te reizen. Wij keren ’s avonds weer terug naar het hotel.

Zweden2

IMG_0437

In het dorp zelf is een skilift. Skiën kan hier op meerdere plaatsen en de uitdaging zal iedereen meevallen. Dat wordt het programma voor de volgende dag.

Wilhelmina en omgeving is een oord met meerdere mogelijkheden. Ook als je tot je zelf wilt komen, zijn hier wellness weekenden te boeken. In de zomer wanneer de sneeuw gesmolten is, zijn er zeer sportieve vakanties te houden. Hierbij kun je denken aan mountainbiken, prachtige bergwandelingen maken, vissen, etc. etc. Maar onderschat ook niet de totaal andere cultuur, de manier van leven en wonen van de mensen hier, dat is ook een unieke ervaring op zich om al eens mee te maken. Even iets totaal anders meemaken;)!

Vergeet niet het Noorderlicht dat hier in de zomer te zien is. Maar vergeet ook niet dat in de winter de dagen heel kort zijn, het is dan maar 3 uur licht.

Al met al een prachtige ervaring die we iedereen kunnen aanraden. En ja, in de “middle of no where” voelde ik me echt even zoals Floortje.

Overigens mocht je hier een huis willen kopen, een huis met 7000 m2 grond, 5 slaapkamers kost hier 22.500 Euro. Maar ja, dan zitten we in een ander programma: Het roer om….

De avond valt, de stilte overvalt je, hoe mooi! Wij trekken ons lekker terug om ons voor te bereiden op morgen en om van de specialiteiten van Zweden te genieten: Zalm en andere visspecialiteiten.

Meer informatie over Zweden en Wilhelmina kun je terugvinden op ZWEDEN.

Zweden11

2016-03-28 14.38.43

Zweden9Zalm en vis in allerlei varianten

Zweden7De opgezette beer in het hotel

Zweden3Het vliegveld van Wilhelmina

Zweden4

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een reactie